Automatyka przy produkcji słodyczy

Automatyka przy produkcji słodyczy

Produkcja słodyczy nie znosi zastoju czasowego w czasie pracy. Przecież setki sklepów czekają na to, aby towary w postaci cukierków, żelek, czekoladek, lizaków i wielu innych łakoci zostały dostarczone na czas do określonych placówek.

Ręczna praca człowieka dawno już w branży cukierniczej została może nie do końca wyparta, ale z pewnością w znacznym stopniu zastąpiona przez wysokiej jakości maszyny. Są one pochodną stosowania nowoczesnych technologii w przemyśle. Obecnie trudno sobie wyobrazić, by automatyczne linie pakujące miały nie istnieć na halach produkcyjnych. Dotyczy to nie tylko dziedziny cukiernictwa, ale też wszystkich dziedzin związanych z przemysłem spożywczym, ogólnie produkcyjnym, gdzie chodzi o to, by poszczególne części lub całe produkty fabrycznie przesuwały się na taśmach jako nośnikach.

Słodycze w tej chwili sprzedaje się w różnych opakowaniach. Często zadziwiają one swoimi kształtami oraz kolorami. Nawet najprostsze technicznie opakowania na słodycze składane są przez kartoniarki, dzięki czemu człowiek obsługujący automatyczne linie pakujące dogląda jedynie całości procesu, czy pokrywy kartoników zostały zamknięte w należyty sposób i czy miejsce otwierania opakowania jest w wystarczającym stopniu zgrzane. Kontrola produktowa wszelkie naruszone opakowania każe usunąć. Podobnie rzecz ma się w przypadku foliowych opakowań na słodycze. Praktyczne saszetarki kierują woreczki na słodycze do strefy pakowania, a tam napełniane są one danym specyfikiem. Oczywiście, parametry wagowe i ilościowe odmierzone są automatycznie. Ręka ludzka na za zadanie docisnąć i sprawdzić strefę zacisku foliowych saszetek na słodycze, czy nic nie wypada ze środka opakowania. Tutaj też ważne jest działanie zgrzewarek.

Nowoczesne, automatyczne linie pakujące obsługiwane są maszynowo. W zależności od tempa pracy na hali produkcyjnej z łatwością można przyspieszyć prędkość przesuwania się taśmy. Najtrudniej nowemu pracownikowi wytrzymać przy taśmie produkcyjnej przez pierwsze kilka dni. Po około tygodniu organizm sam już się przyzwyczaja do środowiska pracy i jest już nieco łatwiej. Pracując przy produkcji słodyczy koniecznie trzeba mieć dłonie ochronione rękawiczkami jednorazowymi!