Gastronomia jest branżą, która dynamicznie się zmienia i podlega trendom. Moda na niektóre typy lokali mija po kilku latach, inne cieszą się popularnością znacznie dłużej. Wydaje się, że nie słabnie zainteresowanie restauracjami samoobsługowymi utrzymanymi w stylu bufetu. Jakie są zalety takich lokali i czego trzeba, by zająć się prowadzeniem tego typu restauracji?
Zalety restauracji samoobsługowych
Typowa restauracja samoobsługowa kusi klientów mieszanką ciepłych dań i różnorodnych surówek. Często elementem oferty są też desery. Jej wyjątkowość polega jednak na sposobie serwowania potraw – brak tu kelnerów, którzy przynoszą zamówienie po określonym czasie oczekiwania. W restauracji samoobsługowej wszystkie dania dostępne są od ręki i widoczne jak na dłoni – najważniejszy punkt lokalu stanowi bowiem bufet, gdzie w bemarach czekają na spożycie wszystkie elementy menu. Takie rozwiązanie ma bardzo wiele atutów, zarówno z punktu widzenia klienta, jak i właściciela tego typu gastronomii.
Klienci cenią przede wszystkim możliwość szybkiego zjedzenia ciepłego posiłku – ma to znaczenie szczególnie w przypadku pracowników lub studentów, którzy mają niewiele czasu, by zjeść coś w ciągu dnia. Ogromnym atutem jest też możliwość jednoczesnego spróbowania kilku dań. Potrawy z bufetu zwykle sprzedawane są na wagę, zatem każdy może nałożyć na talerz wyłącznie to, co ma ochotę zjeść – w dowolnej ilości – płacąc wyłącznie za to, co sam wybrał. Forma bufetu to zaś możliwość oferowania szerokiego i różnorodnego menu. Prowadząc restaurację samoobsługową, można każdego dnia serwować co innego lub poprzestać na ulubionych daniach gości. Zwykle tego typu lokale są miejscem, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Oferują bowiem szeroki wybór dań mięsnych i wegetariańskich oraz różnorodnych dodatków, które można dobierać według własnego uznania.
Jak założyć restaurację samoobsługową?
Założenie i prowadzenie restauracji samoobsługowej nie jest trudne. Poza odpowiednim wyposażeniem kuchni konieczne jest też jednak właściwe zagospodarowanie strefy wydawczej. Nowoczesne ciągi wydawcze powinny być jej najważniejszym elementem. Ważne, by odpowiednio rozplanować ułożenie i ilość segmentów grzewczych, chłodniczych i neutralnych oraz nie zapomnieć o części kasowej i dodatkowym wyposażeniu. Wybierając urządzenia od renomowanego dostawcy, takiego jak sklep Multigastro, upewnisz się, że będą one nie tylko funkcjonalne, ale i niezawodne. Wysoki poziom estetyki pomoże zaś odpowiednio wyeksponować potrawy, by zachęcić gości do ich spróbowania.